Chlazená ryba opracovaná ve zpracovnách rybářských či zpracovatelských podniků, které podléhají přísným normám EU, je tou nejlepší volbou pro váš nákup.
Kapr bez kostí - návod na videu - Prohlédněte si video s návodem na vykoštění kapra
Vše začíná ve zpracovnách ryb, kde se ryba zabije, vykuchá, případně naporcuje, filetuje (zbaví nepříjemných kostí) a zabalí. Je zchlazena na teplotu tajícího ledu a dodána do obchodní sítě.
Chlazené ryby nám vydrží podle údajů výrobce na obalu, orientačně lze počítat okolo 5 dní. Vždy se přesně informujte v návodu na obalu výrobku a zejména dbejte na dodržení podmínek skladování (zachování požadovaných teplot a nepřerušení chladícího řetězce!).
Na závěr ještě jedno varování. Nabízí-li Vám k nákupu někdo rybu zabitou nevykuchanou (různí překupníci u silnice), vězte, že se vystavujete nebezpečí, že po otevření břišní dutiny se dočkáte nepříjemného překvapení v podobě silného zápachu.
Kupujte proto kapra jen u renomovaných rybářských podniků nebo ve Vašem oblíbeném supermarketu.
V obchodech, kde není prostor nebo technické zařízení pro prodej volně ložené chlazené ryby (která by měla být uložena na ledu), se často setkáme s chlazenou rybou balenou ve vakuovaných sáčcích. Takto zabalená ryba má větší trvanlivost a lépe se uskladňuje na prodejních plochách menších obchodů. Je třeba pozorně sledovat, jestli není vakuový obal ryby poškozen. Rybí kůstky někdy naruší neprodyšnost obalu, čímž dochází k rychlejšímu znehodnocení masa.
Penzion Třeboň: Využijte nabídku ubytování v gastronomií a lázeňstvím proslaveném městě rybníkářů.
Rybaření chaty a chalupy: Chaty pro rybaření s nedalekými revíry pro sportovní rybaření. Chytejte ryby na dovolené.
FISH MARKET a.s.: Prodej ryb a výrobků z ryb.
Kapra si většina lidí dopřeje na Vánoce při štědrovečerní večeři. Kvalitní maso kapra ve formě kostí zbaveného filetu je vhodným pokrmem v průběhu celého roku.