Český kapr.cz - home page
Český kapr » Kapr obecný

Pohořelický kapr

Evropskou ochrannou známku původu získal Pohořelický kapr, který se po staletí chová v rybnících na jihu Moravy poblíž města Znojmo.

Textová reklama

Do seznamu výrobků, které od Evropské unie získaly zeměpisnou ochrannou známku – chráněné označení původu, v roce 2007 přibyl Pohořelický kapr. Tento kapr je chován na jižní Moravě.

Pohořelický kapr se vyznačuje výbornými růstovými schopnostmi a jatečnou výtěžností minimálně 58%. Této jatečné výtěžnosti je z pohledu stavby těla dosaženo velmi dobrou zmasilostí ryby, vysokohřbetostí a malou hlavou. Živé ryby se vyznačují vitalitou, odolností a výborným zdravotním stavem. Pohořelický kapr vyniká svalovinou pevné konzistence, která má růžovou barvu, čerstvou rybí vůni a jemnou typickou rybí chuť.

K produkci Pohořelického kapra je využíváno meziliniových hybridů. Jedno z rodičovských plemen – Pohořelický lysec – není chováno žádným jiným producentem ryb mimo vymezenou zeměpisnou oblast. Kvalitu Pohořelického kapra ovlivňuje zejména chov v téměř přirozených podmínkách. Živí se především organizmy a rostlinami, které se přirozeně v rybnících vyskytují, nejde tedy o průmyslový odchov.

S rybníky a rybami si spojuje většina lidí jižní Čechy, zatímco jižní Morava vyvolává podvědomě spíše představu vinohradů. Zajímavostí tedy je, že Pohořelický kapr získal evropskou ochrannou známku o několik měsíců dřív než jeho jihočeský kolega Třeboňský kapr.

Reklama
Recepty, videa, prodejní místa - Třeboňský kapr

Komentáře k článku

 

Ulovený kapr

Maso kapra

Smažený kapr

Reklama

Rubrika Kapr obecný

Kapr bez kostí

Kapra si většina lidí dopřeje na Vánoce při štědrovečerní večeři. Kvalitní maso kapra ve formě kostí zbaveného filetu je vhodným pokrmem v průběhu celého roku.

Poslední články

.::.
www.ceskykapr.cz - 2009 :: Webdesign ODEON