Evropskou ochrannou známku původu získal Pohořelický kapr, který se po staletí chová v rybnících na jihu Moravy poblíž města Znojmo.
Kapr bez kostí - návod na videu - Prohlédněte si video s návodem na vykoštění kapra
Do seznamu výrobků, které od Evropské unie získaly zeměpisnou ochrannou známku – chráněné označení původu, v roce 2007 přibyl Pohořelický kapr. Tento kapr je chován na jižní Moravě.
Pohořelický kapr se vyznačuje výbornými růstovými schopnostmi a jatečnou výtěžností minimálně 58%. Této jatečné výtěžnosti je z pohledu stavby těla dosaženo velmi dobrou zmasilostí ryby, vysokohřbetostí a malou hlavou. Živé ryby se vyznačují vitalitou, odolností a výborným zdravotním stavem. Pohořelický kapr vyniká svalovinou pevné konzistence, která má růžovou barvu, čerstvou rybí vůni a jemnou typickou rybí chuť.
K produkci Pohořelického kapra je využíváno meziliniových hybridů. Jedno z rodičovských plemen – Pohořelický lysec – není chováno žádným jiným producentem ryb mimo vymezenou zeměpisnou oblast. Kvalitu Pohořelického kapra ovlivňuje zejména chov v téměř přirozených podmínkách. Živí se především organizmy a rostlinami, které se přirozeně v rybnících vyskytují, nejde tedy o průmyslový odchov.
S rybníky a rybami si spojuje většina lidí jižní Čechy, zatímco jižní Morava vyvolává podvědomě spíše představu vinohradů. Zajímavostí tedy je, že Pohořelický kapr získal evropskou ochrannou známku o několik měsíců dřív než jeho jihočeský kolega Třeboňský kapr.
« Třeboňský kapr Český kapr - Ochranná známka Rybářského sdružení ČR »
Penzion Třeboň: Využijte nabídku ubytování v gastronomií a lázeňstvím proslaveném městě rybníkářů.
Rybaření chaty a chalupy: Chaty pro rybaření s nedalekými revíry pro sportovní rybaření. Chytejte ryby na dovolené.
FISH MARKET a.s.: Prodej ryb a výrobků z ryb.
Kapra si většina lidí dopřeje na Vánoce při štědrovečerní večeři. Kvalitní maso kapra ve formě kostí zbaveného filetu je vhodným pokrmem v průběhu celého roku.