Český kapr.cz - home page
Český kapr » Kapří maso

Kapr jako součást zdravého jídelníčku

Důvodů, proč bychom neměli konzumaci kapra omezit pouze na vánoční svátky, najdeme hned několik. Pravidelná konzumace ryb obecně prospívá našemu zdraví a to především díky obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin, u kterých byl prokázaný preventivní účinek proti civilizačním chorobám jako jsou například onemocní srdce a cév.

Textová reklama

Konzumace ryb příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi

Mezi nejvýznamnější rizikové faktory vzniku kardiovaskulárních chorob patří vysoká hladina cholesterolu v krvi, jehož přebytek pak může způsobovat takzvané kornatění cév, kdy se cholesterol ukládá do cévních stěn a tím dochází ke ztrátě jejich pružnosti a zúžení průsvitu, které může vést až k úplnému ucpání cévy.

Vědecké studie dokazují, že pravidelná konzumace ryb příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu v krvi díky obsahu omega-3 polynenasycených mastných kyselin a tím zabraňuje jeho ukládání v cévách.

Omega-3 mastné kyseliny v rybím tuce

Omega –3 polynenasycené mastné kyseliny (také n-3 polynenasycené kyseliny, n-3 PUFA) jsou velmi cenné biologicky aktivní látky, jejichž nejdůležitějším přirozeným zdrojem je rybí tuk jak mořských tak i sladkovodních ryb. U těchto látek bylo prokázáno mnoho příznivých účinků na lidský organizmus – snižování hladiny cholesterolu v krvi, působení protisrážlivě či rozšiřování cév.

Pravidelná konzumace ryb tudíž působí preventivně proti onemocněním srdce a cév, ale i dalším civilizačním chorobám. Preventivního účinku dosáhneme při konzumaci 2 –3 rybích pokrmů týdně.

Snižování hladiny cholesterolu při konzumaci sladkovodních ryb potvrzují výzkumy

V současné době probíhá výzkum zabývající se problematikou vlivu konzumace sladkovodních ryb a hladiny cholesterolu v krvi pod vedením Doc. Mudr. Petra Petra Ph.D. z Jihočeské univerzity. Do jídelníčku provozoven hromadného stravování jsou pravidelně zařazovány pokrmy ze sladkovodních ryb a následně je pak měřena hladina cholesterolu u těchto strávníků. První výsledky výzkumu potvrzují tendence snižování hodnot celkového cholesterolu a zvyšování podílu příznivé hodnoty HDL cholesterolu při pravidelné konzumaci sladkovodních ryb.

Snadná stravitelnost kapřího masa

Dalším faktorem, který řadí kapří maso mezi potraviny, které by neměly chybět ve zdravém jídelníčku, je jeho snadná stravitelnost. Tato vlastnost je daná především strukturou kapřího masa s kratšími svalovými vlákny a zanedbatelným množstvím hůře stravitelného vaziva. Z tohoto důvodu se kapří maso hodí pro redukční diety či výživu starších lidí, sportovců a dětí.

Nízký podíl tuku v rybím mase

Dalším důvodem, proč zařadit kapra mezi potraviny vhodné pro zdravou výživu je fakt, že rybí maso obecně obsahuje nízký podíl tuku. U kapra může být množství tuku proměnlivé (2 – 9 %), nejčastěji se však pohybuje kolem 3 %. Nízký podíl tuku v kapřím mase hovoří také ve prospěch redukčních diet.

Kvalitní a zdravotně nezávadné kapří maso z českých chovů

Český kapr, který je produkován členy Rybářského združení České republiky, pochází z pravidelně kontrolovaných chovů, kde se měří i obsah cizorodých látek, který musí vyhovovat příslušným hygienickým normám.

Reklama
Recepty, videa, prodejní místa - Třeboňský kapr

Komentář

 

Ulovený kapr

Maso kapra

Smažený kapr

Reklama

Rubrika Kapří maso

Kapr bez kostí

Kapra si většina lidí dopřeje na Vánoce při štědrovečerní večeři. Kvalitní maso kapra ve formě kostí zbaveného filetu je vhodným pokrmem v průběhu celého roku.

Poslední články

.::.
www.ceskykapr.cz - 2009 :: Webdesign ODEON