K novodobým obrazům českých Vánoc patří plovoucí kapr ve vaně, ze kterého mají radost především děti. Jak však takový kapr zvládá pobyt v teple naší koupelny? Případně pokud se rozhodneme přechovat živého kapra ve vaně, jaké zásady bychom měli dodržovat, aby byl tento pobyt pro něj pokud možno co nejvíce snesitelný?
Biftek z kapra - recept pro vaši restauraci - Exkluzivní recept na biftek z kapra.
Pokud si přineseme domů živého kapra, měli bychom jej co nejdříve zabít a vykuchat a případnému pobytu ve vaně se raději vyhnout, protože je pro kapry stresující. Kapr v naší koupelně zažívá teplotní šok, protože voda ve vaně je mnohem teplejší než voda v kádích, kde pobýval předtím. Rozhodně mu také neprospívá chlorovaná voda.
Pokud se přeci jen rozhodneme přechovávat živého kapra ve vaně, měli bychom mu zajistit co nejchladnější vodu a tento pobyt zkrátit na minimum. Rozhodně není vhodné kapra přechovávat ve vaně přes noc, protože by Vám mohl leknout. Pokud se kapr začíná převracet na bok, je vhodné ho co nejdříve usmrtit.
Státní veterinární správa, která dohlíží na Vánoční prodej kaprů, každoročně doporučuje zákazníkům odborné usmrcení kaprů na stánku před nošením živých ryb domů. Důvodem je jak strádání kaprů při přenosu v tašce, tak i při následném pobytu ve vaně.
Pokud už kapra ve vaně máte, nabízíme Vám radu, jak kapra vyjmout z vany a udržet jej. Optimální způsob je po vypuštění vany nechat kapra ve vaně „na sucho“uklidnit – minimálně 2 minuty! Dokonce i někteří rybáři nesmyslně spěchají a zápasí s kaprem, aby doba od vypuštění do zabití byla co nejkratší. Zbytečně! Je vždy lépe v klidu počkat, až sebou kapr přestane mrskat a pak s ním můžeme snadno manipulovat. A pamatujme: 2 až 5 minut – žádná doba!
« Nakupování vánočního kapra Stánkový prodej vánočních kaprů »
Penzion Třeboň: Využijte nabídku ubytování v gastronomií a lázeňstvím proslaveném městě rybníkářů.
Rybaření chaty a chalupy: Chaty pro rybaření s nedalekými revíry pro sportovní rybaření. Chytejte ryby na dovolené.
FISH MARKET a.s.: Prodej ryb a výrobků z ryb.
Kapra si většina lidí dopřeje na Vánoce při štědrovečerní večeři. Kvalitní maso kapra ve formě kostí zbaveného filetu je vhodným pokrmem v průběhu celého roku.