Ke koloritu českých Vánoc neodmyslitelně patří venkovní stánky s prodejem vánočních kaprů. V kádích plných urostlých šupináčů si můžeme vybrat toho, který následně poputuje na náš sváteční stůl. Co vše by však měl prodejce vánoční kaprů splňovat, aby byly splněné všechny hygienické podmínky a zároveň bylo s kapry nakládáno v souladu se zákonem o ochraně zvířat před týráním?
Biftek z kapra - recept pro vaši restauraci - Exkluzivní recept na biftek z kapra.
Podmínky pro vánoční prodej kaprů jsou dané veterinárním zákonem č. 48/2006Sb., která nabyla účinnosti 27. 2. 2006. Prodejci kaprů nepotřebují ke své činnosti žádné speciální osvědčení, avšak musí splňovat podmínky stánkového prodeje ryb dané zákonem. To, zdali stánkový prodej kaprů probíhá v souladu se zákony, kontroluje příslušná veterinární správa.
Jednou ze základních podmínek vánočního prodeje kaprů jsou dostatečně velké kádě, které nesmí být přeplněné. Prodejce musí rybám poskytnout dostatek čerstvé vody a zároveň zajistit její okysličování průtokem vody. K dalšímu povinnému vybavení patří váhy a prodejní pult s dobře omyvatelnou pracovní deskou.
Pokud prodejce provádí usmrcování, kuchání případně porcování kaprů, musí vybavení stánku navíc obsahovat paličku na usmrcování kaprů, stěrky, nože, uzavíratelné nádoby na odpad (vnitřnosti). Pracovníci, kteří provádějí usmrcování či kuchání musí být držiteli zdravotního průkazu a používat předepsané ochranné pomůcky (omyvatelná zástěra, gumové rukavice, holinky).
Na požádání Vám prodejce může kapra usmrtit. Tento proces může probíhat pouze schváleným postupem v souladu se zákony – kapr je omráčen tupým úderem na temeno hlavy, pak následuje vykrvení přetnutím žaber či velkých cév za hlavou. V žádném případě není dovoleno na stánku usmrcovat kapry do zásoby.
Z hlediska zacházení s kapry Státní veterinární správa ČR každoročně doporučuje zákazníkům odborné zabití kapra na stánku před nošením živých kaprů domů. Přenos kapra v tašce či případný pobyt ve vaně je pro kapry stresující.
Během stánkového prodeje musí pracovníci postupovat vždy v souladu se zákonem o ochraně zvířat před týraním ( č. 246/1992 Sb.). Kromě toho, že kapři mohou být usmrcování pouze schváleným způsobem, nesmí být ryby brány za skřele, nesmí se za živa odšupinovávat či zkoumat jejich pohlaví vytlačováním jiker či mlíčí.
Penzion Třeboň: Využijte nabídku ubytování v gastronomií a lázeňstvím proslaveném městě rybníkářů.
Rybaření chaty a chalupy: Chaty pro rybaření s nedalekými revíry pro sportovní rybaření. Chytejte ryby na dovolené.
FISH MARKET a.s.: Prodej ryb a výrobků z ryb.
Kapra si většina lidí dopřeje na Vánoce při štědrovečerní večeři. Kvalitní maso kapra ve formě kostí zbaveného filetu je vhodným pokrmem v průběhu celého roku.